НАК «НАФТОГАЗ УКРАЇНИ» ВИГРАВ СТОКГОЛЬМСЬКИЙ АРБІТРАЖ

«Нафтогаз України» отримав дуже важливу перемогу в суді по контракту з «Газпромом» на постачання газу. Як повідомляє прес-служба компанії, суд прийняв сторону Нафтогазу з усіх спірних питань.

НАК «Нафтогаз України» виграв Стокгольмський арбітраж

Згідно рішення Стокгольмського арбітражу, повністю скасовані зобов’язання НАК «Нафтогаз України» за вимогою «бери або плати», річний контрактний обсяг закупівлі газу знижено з 52 до 5 млрд куб. м., а також переглянуто ціну в другому кварталі 2014 року.

«Завдяки перегляду контрактної ціни Нафтогаз зекономив $1,8 млрд на закупівлі газу, придбаного у 2014-2015 роках. Арбітражний суд визнав недійсними кабальні положення контракту, привівши його у відповідність до ринкових європейських стандартів. Нафтогаз оцінює загальний позитивний ефект рішень арбітражу більш ніж у 75 млрд дол. за весь термін дії контракту на поставку газу», - повідомляє прес-служба НАКу. 

Це важливе рішення. Ми вітаємо Україну та усіх громадян з прийняттям цього довгоочікуваного рішення. Разом з усіма споживачами газу сподіваємось, що перемога в суді відкриє шлях до зниження цін на природний газ.  

Джерело: https://104.ua

 
 

П'ЯТЬ ПРИЧИН, ЧЕРЕЗ ЯКІ ПРИПИНЯЮТЬ НАРАХОВУВАТИ СУБСИДІЮ

У цьому році уряд кілька разів змінював умови нарахування субсидії для споживачів газу та інших житлово-комунальних послуг. Тепер встановлено вже вичерпний список причин, через які управління соціального захисту населення припиняють надання держаної допомоги.

У «Положенні про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату ЖКП» зазначено, що надання субсидії припиняється в наступних випадках:

1. Неплатежі за фактично спожиті житлово-комунальні послуги (в тому числі і газ), коли їх вартість перевищує надану субсидію. Інформацію про такі неплатежі в УПСЗН надають ЖЕКи, житлово-будівельні кооперативи, ОСББ до 10 числа місяця, який слідує за місяцем виникнення боргу.

Винятки з п.1:

- затримка зарплати або пенсії, підтверджена документально;

- заборгованість оскаржується в судовому порядку.

2. Виявлено недостовірні дані про доходи споживача, його майновий стан, покупку дорогих товарів і послуг, які привели до виплати зайвої субсидії.

3. Під час вибіркового обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства соціальний інспектор виявив ознаки порушень, які призвели до виплати зайвої субсидії.

4. При зміні одержувачами субсидії місця проживання, або інших обставин, які унеможливлюють надання субсидії (смерть).

5. Заява уповноваженого власника або наймача житла.

Для відновлення субсидії, яка була призупинена за умовами п.1, необхідно погасити борг або укласти договір про його реструктуризацію з компанією-постачальником ЖКП.

Сума субсидій, надмірно перерахована в зв'язку з умовами п.2 і п.3, повертаються на вимогу УПСЗН або безпосередньо одержувачем, або списанням коштів з його особистих рахунків в компаніях, які надають ЖКП.

До посадових осіб УПСЗН, з вини яких відбулося надмірне нарахування та виплата субсидій, застосовуються заходи, передбачені законодавством.

Джерело: https://104.ua

 

Гройсман прокоментував можливість закупівлі єврокомпаніями газу на східному кордоні України

Володимир Гройсман
Володимир Гройсман
 

КИЇВ.15вересня2017р.

УНН. Прем'єр-міністр Володимир Гройсман підтримав ідею про можливість закупівлі газу європейськими компаніями на східному кордоні України у майбутньому. Про це він заявив на спільному брифінгу з віце-президентом Єропейської комісії Марошем Шефчовічем, передає кореспондент УНН.

"Я абсолютно поділяю думку Президента, що ми абсолютно здатні будемо закуповувати газ на східному кордоні нашої держави...Це питання нашої спільної безпеки, енергетичної безпеки і нам потрібно це питання теж врегулювати разом і ми маємо спільно забезпечити високий рівень прозорості і кооперації в функціонуванні української газотранспортної системи", - сказав Гройсман, відповідаючи на прохання прокоментувати ідею Президента України про перенесення з 2020 року точок подачі газу із західного на східний кордон, щоб європейські компанії купували газ на східному кордоні України.

Нагадаємо, Європейський Союз запропонував Росії перенести проведення переговорів щодо транзиту газу через територію України на жовтень. До цього переговори планувалися на кінець серпня.

Джерело: УНН
 
 

Українців попередили про нове підвищення тарифів

10:00 30 Серпня 2017

Україна починає готуватися до опалювального сезону, а експерти попереджають про можливе зрозтання тарифів

Стало відомо, як зміняться рахунки за газ після введення абонплати

В першу чергу, нова ціна на газ в платіжках українців буде залежати від типу лічильника, який буде встановлений. Сьогодні українці платять за кожен куб газу 6,9 гривні.

У НКРЕКУ визначають 13% в структурі ціни на газ (80 копійок) – витрати на транспортування і розподіл. Незабаром, тариф буде разділено – за кожен використаний кубометр платитимуть шість гривень і, незалежно від обсягів споживання фіксовану абонплату.

На сьогоднішній день, українські чиновники намагаються визначитися, як будуть нараховувати абонплату на газ.

Якщо за діючою методикою, яку планували впровадити ще в квітні цього року і яка до цих пір залишається єдиною затвердженою, все залежить від максимальної потужності лічильника, в новій постанові пропонують більш вигідні для споживача умови – вважати за номінальною потужності лічильника.

За підсумком, вартість абонплати буде коливатися в межах 40-60 гривень. Чим потужніший лічильник, тим більше буде абонплата. Існує три типи газових лічильників за діапазоном експлуатаційних витрат: G4, G2,5, G1,6., Які встановлюються в квартирах.

Якщо в квартирі газ використовується тільки для приготування їжі і стоїть газова плита, досить лічильника G1,6. Якщо в будинку є плита і газова колонка – G2,5, якщо ж є газове опалення, потрібен лічильник G4.

за даними :https://politeka.net

 

 

Україна максимально завантажила газопровід для імпорту газу з Угорщини

 

Імпорт Україною природного газу з угорського напряму з 18 по 26 серпня 2017 року перевищив 17 млн куб. м на добу, при номінальній можливості газопроводу 16,8 млн куб. м на добу.

Про це свідчать оперативні дані ПАТ "Укртрансгаз".

За 1-26 серпня з боку Угорщини надійшло 334,2 млн куб. м газу (в середньому - 12,86 млн куб. м/доба), в т.ч. за 17-26 серпня - 154 млн куб. м (в середньому - 17,11 млн куб.м/доба). Цей показник перевищує номінальну можливість імпорту газу через Берегдароц, яка становить 16,8 млн куб. м на добу.

Cтаном на 26 серпня 2017 року Україна імпортувала газ у добовому режимі 44,236 млн куб. м (Словаччина - 24,128 млн куб. м, Угорщина - 17,087 млн куб. м, Польща - 3,021 млн куб. м). Загалом за 1-26 серпня імпорт становив 1 млрд 16,9 млн куб. м.

Як повідомлялося раніше, номінальна потужність імпорту Україною газу з боку трьох країн Європи на сьогодні становить до 63,6 млн куб. м (Словаччина - 42,5 млн куб. м/доба, Угорщина - 16,8 млн куб. м/доба, Польща - 4,3 млн куб. м/доба).

джерело :  www.ukrinform.ua

 

ВТРАТИ ПРИ РОЗПОДІЛІ ГАЗУ СКЛАДАЮТЬ ЛИШЕ 3,5%

Оператори газорозподільних мереж займають четверте місце за обсягами втрат товарної продукції. Найбільші втрати - у водоканалів і тепломереж.

Надземні газові мережі високого тискуНадземні газові мережі високого тискуФОТО: ПАТ "Чернігівгаз"

Газорозподільні компанії втрачають лише 3,5% товарної продукції при доставці газу споживачам. Це четвертий по країні показник. Найбільше ресурсів втрачається при доставці води і тепла. Про це йдеться в проекті «Що таке виробничо-технологічні втрати в газових мережах?» 

Обсяги втрат товарної продукції на об'єктах транспортної інфраструктури
Обсяги втрат товарної продукції на об'єктах транспортної інфраструктури
 

Джерело: НКРЕКП

Найбільші втрати - у водоканалів. Їх втрати складають 32%. Тобто приблизно третина обсягів води не досягає споживача. Трохи краще виглядає статистика теплопостачальних компаній. Їх втрати становлять 22%. Близько 10% - втрачають обленерго.

Загальний обсяг виробничо-технологічних витрат в газорозподільних мережах становить 1,1 млрд куб. м газу на рік. Даний показник залежить від протяжності та технічного стану розподільних мереж, а також кількості підключеного обладнання. Він не залежить від обсягів газу, що розподіляється.

З 2003 року їх протяжність газорозподільних мереж зросла на 140 тис км (на 52%), а до системи було приєднано 425 тис. нових абонентів.

Джерело: https://104.ua/ua/news/id/vtrati-pri-rozpodili-gazu-skladajut-lishe-35-25116

УКРАЇНСЬКА ГТС: БУТИ ЧИ НЕ БУТИ?

НАК "Нафтогаз України" корегує проект фінансового плану в частині інвестицій в ГТС через ризик припинення транзиту російського газу.

Про це йдеться в "Протоколі наради у голови правління НАК з питань проекту фінансового плану "Укртрансгазу" на 2017 рік".

"ПАТ "Укртрансгаз" доручається відкоригувати розглянутий на нараді проект фінансового плану на 2017 рік, з урахуванням вимоги планування фінансування капінвестицій у 2017 році відповідно до негативного сценарію, що передбачає припинення транзиту природного газу через територію України з 2019 року в сумі 6,8 млрд грн", - йдеться в документі.

У відповідь на цей лист віце-президент "Укртрансгазу" Валерій Ноздрін повідомив, що пропонований НАКом проект фінансового плану "не забезпечує надійність функціонування газотранспортної системи". З 20 березня Ноздрін звільнений з "Укртрансгазу".

"Незалежно від того, який сценарій транзиту газу буде реалізований, всі газопроводи залишаться в експлуатації і будуть перебувати під тиском газу. Таким чином, відмова від реалізації окремих проектів реконструкції лінійної частини ГТС не дозволить забезпечити надійний технічний стан і безаварійну роботу систем магістральних газопроводів", - йдеться у листі.

У ньому ж Ноздрін від імені компанії "наполягає на розгляді та затвердженні" на зборах акціонерів "Укртрансгазу" проекту фінансового плану на 2017 рік узгодженого протоколом засідання правління компанії від 2 березня 2017 року №192.

За матеріалами https://www.epravda.com.ua/news/2017/06/12/625921/

НАК «НАФТОГАЗ» ПЕРЕМІГ У ПЕРШОМУ РАУНДІ СПОРУ З ПАТ «ГАЗПРОМ» У СТОКГОЛЬМСЬКОМУ АРБІТРАЖІ

Трибунал при Арбітражному інституті Торгової палати Стокгольму виніс окреме рішення у справі НАК «Нафтогаз України» проти ПАТ «Газпром» щодо контракту на постачання газу до України від 2009 року.

Зокрема, трибунал повністю відхилив вимогу Газпрому щодо застосування принципу "бери або плати", а також задовольнив вимогу Нафтогазу про перегляд контрактної ціни з урахуванням ринкових умов.

Крім того, трибуналом було повністю скасовано заборону на реекспорт газу, яка містилась в контракті.

За матеріалами http://www.naftogaz.com/www/3/nakweb.nsf/0/B67E1C0F409F7B40C22581310054192C?OpenDocument&year=2017&month=05&nt=%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8&