У Харківській області відкрили нове родовище газу

У Харківській області відкрили нове родовище газу

Державна газодобувна компанія "Укргазвидобування" відкрила нове газове родовище в Харківській області. На сьогодні вивчені запаси газу понад 300 мільйонів кубів, перспективні - понад 1,5 мільярда кубів. 

"АТ "Укргазвидобування" отримало промисловий приплив газу з розвідувальної свердловини дебітом 249 тис. м3/добу та відкрило нове родовище у Харківській області. На етапі геологічного вивчення запаси газу відкритого родовища складають щонайменше 300 млн куб. м, а перспективні ресурси, оцінені УкрНДігазом, становлять понад 1 500 млн куб м", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що після отримання спеціального дозволу на користування надрами відкриття родовища та введення свердловини в експлуатацію були здійснені в рекордно короткі строки - за 17 календарних місяців.

"Розробка нових родовищ - це трудомісткий процес, який вимагає консолідації наукових, інженерних і значних фінансових зусиль. Отримання спецдозволів не гарантує 100%-го початку економічно доцільної експлуатації родовища. Тим більше, цей процес розтягнуто у часі. Тому компанія постійно наголошує на проблемі щодо затримок у видачі нових спецдозволів, яку вже тривалий час не вирішують", - зазначив директор з питань геології Мирон Фірман.

Як наголошують в компанії, для Укргазвидобування питання створення нової ресурсної бази є критичним, і саме від його вирішення залежить виконання цілей Стратегії "20/20". Так, через понад 60 відмов щодо погодження спецдозволів лише Полтавською облрадою протягом 2-х років Україна недоотримає 1 млрд м3 газу у 2018 році.

Як відомо, період від видачі ліцензій до промислової розробки родовищ становить зазвичай 2-4 роки. Він складається з таких етапів, як сейсмічні дослідження, розвідувальне буріння, оцінювальне буріння, експлуатаційне буріння. Тому у разі отримання нових спецдозволів наступний приплив газу можна очікувати не раніше, ніж за 2 роки.
джерело: www.ukrinform.ua